SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE
NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
– syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
– maltodekstryn na bazie pszenicy
– syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
– zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym
alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; - Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
– żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy
lub karotenoidy;
– żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; - Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
– całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
– mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
– fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia
sojowego;
– estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych
pochodzenia sojowego; - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
– serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym
alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; - Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w
przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z
instrukcjami wytwórców; - Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.