Relacja z I Konferencji Zdrowego Żywienia Zbiorowego w Bolesławcu

W dniu 21 marca 2023 roku w Teatrze Starym w Bolesławcu odbyła się I Konferencja Zdrowego Żywienia Zbiorowego kierowana do osób zarządzających żywieniem zbiorowym lub pracujących w firmach cateringowych.

Konferencja obejmowała zarówno teorię, jak i praktykę kulinarną. Umożliwiło to uczestnikom zrozumienie optymalnego wykorzystywania składników i technik przygotowywania przy równoczesnym racjonalizowaniu kosztów żywienia zbiorowego. Celem Konferencji było zapoznanie uczestników z zasadami praktycznej realizacji żywienia zbiorowego oraz zdobycie wiedzy dotyczącej planowania i sposobów przygotowywania racjonalnych, zbilansowanych posiłków. Dzięki wystąpieniu wybitnych ekspertów poruszone zostały dwa ważne zagadnienia związane z dietą pacjenta, a mianowicie rola diety w życiu pacjenta dializowanego oraz dieta i styl życia w leczeniu insulinooporności.

Konferencja została urozmaicona pokazami kulinarnymi w wykonaniu gościa specjalnego – Tomasza Jakubiaka – polskiego kucharza, autora książek kulinarnych oraz jurora polskiej edycji programu MasterChef Junior.

Odżywianie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa. Prawidłowe żywienie, bezpieczeństwo żywności, kształtowanie właściwych postaw zdrowotnych, to obecnie aktualne tematy podejmowane przez ekspertów zdrowia publicznego na całym świecie. Poprzez organizację Konferencji chcieliśmy pokazać branży żywienia zbiorowego, że można zrobić sezonowe, ciekawe menu wykorzystując nowoczesne techniki gotowania przy równoczesnym zachowaniu odpowiedniej kaloryczności, wartości odżywczych i racjonalnych kosztach żywienia.