Diety i żywienie
Niedoczynność tarczycy
Żywienie w chorobie niedokrwiennej serca
- spożywanie 5 posiłków dziennie,
- ograniczenie tłuszczu zwierzęcego,
- spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu,
- zwiększenie spożycia surowych warzyw i owoców przede wszystkich bogatych w potas),
- spożywanie zwiększonej ilości błonnika,
- stosowanie gotowania, duszenia bez tłuszczu i pieczenia w folii, na ruszcie, jako głównych technik kulinarnych
- olej, oliwa z oliwek,
- chudy drób bez skóry,
- ryby,
- mleko i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu,
- owoce,
- warzywa,
- pieczywo z mąk grubego przemiału (razowe, typu graham)
- tłuste gatunki mięs i wędlin,
- podroby i wędliny podrobowe,
- pasztety,
- jajka (do 2 w tygodniu).
Zlecenia dietetyczne po usunięciu pęcherzyka żółciowego
- kurczak, wołowina, chuda polędwica, wątroba, królik, drób i cielęcina w galarecie, wędliny drobiowe, chudy rosół
- lekkie sosy o niskiej zawartości tłuszczu
- masła roślinne, sojowe
- ryby: dorsz, pstrąg, sola, szczupak, lin
- ziemniaki gotowane ze skórką, kluski ziemniaczane, purée solone
- młoda marchew, szparagi, kalafiory, brokuły, buraki, ogórki i pomidory bez skórki, rzodkiewki, sałaty zielone, sałatki z octem winnym lub sokiem z cytryny, kapusta kwaszona
- jajka na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica (wskazane unikanie żółtek)
- mleko odtłuszczone, jogurty do 1,5% tłuszczu, maślanka, budyń
- ryż, makaron drobny, chleb pszenny
- owoce
- kawa słaba ziarnista, woda mineralna.
- mięsa wędzone, panierowane, smażone, mielone, peklowane, tłuste mięsa wołowe, kiełbasy, kaczki, gęsi, boczek, słonina, wywary z kości, tłusty rosół
- majonez, ciężkie, zawiesiste sosy masłowe i śmietanowe, margaryna
- ryby: karp, śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki w oleju
- frytki, smażone ziemniaki, placki ziemniaczane
- ostre przyprawy: musztarda, pieprz, papryka, chili
- świeży chleb, torty, ciasta francuskie, ciasta z kremem śmietanowym i maślanym, ciastka z tłuszczu - pączki, faworki itp.
- jajka na twardo i sadzone
- tłuste sery
- Słodycze
- agrest, porzeczki
- mocna kawa, napoje gazowane, alkohol
- cebula, biała kapusta, kapusta włoska, groch, fasola.
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Zalecenia żywieniowe:
- ograniczenie energii do 1700-1800 kcal,
- ograniczenie tłuszczy do 25% w tym przede wszystkim tłuszczy nasyconych,
- znaczne ograniczenie sodu (zamiana tradycyjnej soli na ziołową, magnezową lub potasową),
- zwiększenie spożycia surowych warzyw i owoców (przede wszystkim bogatych w potas),
- zwiększenie podaży witaminy C,
- spożywanie zwiększonej ilości błonnika rozpuszczalnego,
- stosowanie gotowania, duszenia bez tłuszczu i pieczenia w folii jako głównych technik kulinarnych.
Produkty zalecane:
- czosnek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek,
- warzywa i owoce (przede wszystkim bogate w potas): banany, brzoskwinie, czarne porzeczki, brukselka, nać pietruszki, szpinak, pomidory, ziemniaki,
- suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, otręby pszenne, orzechy włoskie
Produkty, które należy ograniczać:
- sól,
- napoje z zawartością kofeiny: naturalna kawa, napoje typu cola, mocna herbata, alkohol,
- produkty bogate w sód, np.: słone paluszki, chipsy, chrupki, krakersy, wędzone mięso i wędliny,
- produkty marynowane,
- produkty kiszone,
- konserwy,
- potrawy typu "fast food".
Skaza białkowa
- Margaryna bezmleczna i oliwa z oliwek do smarowania pieczywa zamiast masła
- Chleb bezglutenowy (jeżeli dziecko ma alergię na gluten),pieczywo bezmleczne (w przypadku alergii na białko mleka krowiego)
- Makarony, o ile nie zawierają takich dodatków jak twaróg odtłuszczony czy mleko.
- Warzywa: marchewka, buraczki, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, ziemniak, kalafior, brukselka, brokuł, pietruszka, szpinak, kalarepa
- Owoce: jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki, wiśnie, (wszystkie oprócz owoców cytrusowych i drobnopestkowych, takich jak: maliny, truskawki, poziomki)
- Kasze: kukurydziana, jaglana, gryczana
- Mąka: kukurydziana, ryżowa, jaglana
- Płatki: kukurydziane, ryżowe
- Żółtko jaj, jaja przepiórcze (są bezpieczne u dzieci z alergią na białko mleka krowiego i zazwyczaj nieszkodliwe u dzieci z alergią na jaja kurze)
- Mięso: drób, mięso królicze, mięso z indyka (Mięsa piec samemu )
- Nestlé Sinlac (specjalny produkt zbożowy, nie zawierający mleka, laktozy, białka sojowego oraz glutenu.)
- Mleko krowie i jego przetwory (sery białe, żółte, topione, twarożki, kefir, jogurt, maślanka, sery pleśniowe)
- Masło, masmiksy, margaryny z dodatkiem masła i mleka
- Mięso: wołowina, wieprzowina i cielęcina
- Białko jaja
- Owoce cytrusowe, truskawki, poziomki, maliny, leśne owoce
- Pomidory
- Czekolada, kakao, orzechy, miód
- Kiszonki (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona)
- Ryby, skorupiaki, owoce morza
- Pieczywo z dodatkiem mleka
Program pilotażowy „Dieta mamy”
Zespół Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu przystąpił do programu pilotażowego „Dieta Mamy” wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 roku - „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.
Głównym celem pilotażu jest wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziałach szpitalnych oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji.
Szczegółowe cele pilotażu:
- podniesienie jakości żywienia pacjentek,
- zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji,
- zwiększenie wiedzy pacjentek dotyczącej zasad zdrowego żywienia,
- wyrobienie dobrych nawyków w zakresie właściwego odżywiania.
Program realizowany jest poprzez:
- 6 posiłków dziennie o odpowiedniej kaloryczności, dostosowanej do danego trymestru ciąży albo okresu karmienia piersią,
- konsultacje dietetyczne,
- poradnictwo i edukacja dotycząca prawidłowego żywienia.
Do Programu włączane są tylko pacjentki korzystające z diety podstawowej i nie ponoszą przy tym żadnych kosztów związanych z realizacją Programu.
Od pacjentki wymagane jest jedynie podpisanie oświadczenia wyrażającego zgodę na udział w programie. Podczas pobytu w naszym szpitalu pacjentki mogą korzystać z porad dietetyka.
Podczas hospitalizacji w Zespole Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu Pacjentki w ramach programu mogą skonsultować się z dietetykiem. Zamiar skorzystania z konsultacji dietetycznej należy zgłosić położnej w oddziale lub skontaktować się z dietetykiem drogą mailową (dietetyk@zozbol.eu).
Istnieje również możliwość uzyskania bezpłatnych konsultacji dietetycznych w okresie poszpitalnym w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej prowadzonym przez Instytut Żywności i Żywienia w trybie on–line pod adresem https://poradnia.ncez.pl
Aktualne informacje dotyczące prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży i kobiet karmiących znajdują się na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej - www.ncez.pzh.gov.pl