Menu dla pacjentów – Dobry posiłek w szpitalu
Uprzejmie informujemy, że Szpital św. Łukasza w Bolesławcu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Archiwum posiłków:
- 23.10.2023 – 29.10.2023 link do menu
- 30.10.2023 – 05.11.2023 link do menu
- 06.11.2023 – 12.11.2023 link do menu
- 13.11.2023 – 19.11.2023 link do menu
- 20.11.2023 – 26.11.202 link do menu
- 27.11.2023 – 3.12.2023 link do menu
- 4.12.2023 – 10.12.2023 link do menu
- 18.12.2023 – 24.12.2023 link do menu
- 25.12.2023 – 31.12.2023 link do menu
- 1.01.2024 – 7.01.2024 link do menu
- 8.01.2024 – 14.01.2024 link do menu
- 15.01.2024 – 21.01.2024 link do menu
- 22.01.2024 – 28.01.2024link do menu
- 29.01.2024 – 04.02.2024link do menu
- 05.02.2024 – 11.02.2024link do menu
- 12.02.2024 – 18.02.2024link do menu
- 19.02.2024 – 25.02.2024link do menu
- 26.02.2024 – 3.03.2024link do menu
- 04.03.2024 – 10.03.2024link do menu
- 11.03.2024 – 17.03.2024 link do menu
- 18.03.2024 – 24.03.2024 link do menu
- 25.03.2024 – 31.03.2024link do menu
- 01.04.2024 – 07.04.2024 link do menu
- 08.04.2024 – 14.04.2024 link do menu
- 15.04.2024 – 21.04.2024 link do menu
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI link do alergenów
Menu dla pacjentów 22.04.- 28.04.2024:
Aktualne menu: link do menu
Poniedziałek 22.04.2024 r.:
Dieta podstawowa:
Śniadanie: Polędwica z majerankiem 60 g (9,10),sałata masłowa, ogórek konserwowy 50 g, masło 20 g (7),bułka pszenna (1),herbata 200 ml
Obiad:
Krupnik z kaszą jęczmienną 450 ml(1,7,9)
Ziemniaki puree 100g(7)
Gołąbki leniwe w sosie pomidorowym 300 g(1,3,7)
Kompot
Kolacja: Ser topiony 50 g (7),jajko gotowane,ogórek 50g ,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2226 kcal, Białko:105 g, Tłuszcze: 88 g, Węglowodany: 255 g
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych :
Śniadanie: Polędwica z majerankiem 60 g (9,10),sałata masłowa, ogórek konserwowy 50 g, masło 20 g (7),bułka pszenna (1),herbata 200 ml
Obiad:
Krupnik z kaszą jęczmienną 450 ml(1,7,9)
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 200 g (1,3,7)
Surówka z kapusty pekińskiej 150g
Kompot
Kolacja: Ser topiony 50 g (7),jajko gotowane,ogórek 50g ,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml
Podsumowanie wartości odżywczych:Energia: 1832 kcal, Białko: 87 g, Tłuszcze: 76 g, Węglowodany: 2002 g
Wtorek 23.04.2024
Dieta podstawowa:
Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100g (1,7),Szynka wieprzowa 60g (9,10), pomidor 40g, chleb pszenny (1), masło 20g (7g), herbata 200g
Obiad:
Zupa kalafiorowa 450 ml(7,9)
Makaron Penne z filetem z kurczaka,brokułami i szpinakiem w kremowym sosie z mozzarellą 400 g(1,3,7)
Kompot
Kolacja: Kiełbaski śląskie 100g (1,7,9), Musztarda 20g, Pomidor 50g, Masło 20g, Bułka grahamka (1), Herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2304 kcal, Białko: 91 g, Tłuszcze 104 g, Węglowodany: 260 g
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100g (1,7), Szynka wieprzowa 60g (9,10), pomidor 40g, chleb graham (1), masło 20 g (7g), herbata 200g
Obiad:
Zupa kalafiorowa 450 ml (7,9)
Leniwe z sosem truskawkowym 350 g(1,3,7)
Kompot
Kolacja: Kiełbaski śląskie (1,7,9), Musztarda 20g,Pomidor 50g, Masło 20g, Bułka grahamka (1), Herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2250 kcal, Białko: 90 g, Tłuszcze: 102 g, Węglowodany: 260 g
Środa 24.04.2024
Dieta podstawowa:
Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi z konfiturą ze śliwek 100g (1),(7) Szynka z indyka 70g (7), ogórek 50g, rzodkiewka 2szt, bułka pszenna (1), masło 20g (7), herbata 200ml
Obiad:
Kapuśniak z młodej kapusty 450 ml(7,9)
Kasza jęczmienna 150 g(1)
Kotlet mielony z duszoną cebulką 140 g(1,3,7)
Surówka z selera z porem 150 g(7)
Kompot
Kolacja: Dżem brzoskwiniowy 50g(11),twarożek waniliowy 80 g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),masło 20 g (7),herbata 200 ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2194 kcal, Białko: 124 g, Tłuszcze: 82 g, Węglowodany: 240 g
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi z konfiturą ze śliwek 100g (1),(7) Szynka z indyka 70g (7), ogórek 50g, rzodkiewka 2szt, bułka pszenna (1), masło 20g (7), herbata 200ml
Obiad:
Kapuśniak z młodej kapusty 450 ml(7,9)
Placki z kaszy jaglanej w sosie szpinakowym 200 g (1,3,7)
Surówka z selera z porem 150 g(7)
Kompot
Kolacja: Dżem brzoskwiniowy 50g(11),twarożek waniliowy 80 g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),masło 20 g (7),herbata 200 ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2187 kcal, Białko: 74 g, Tłuszcze: 117 g, Węglowodany: 215 g
Czwartek 25.04.2024
Dieta podstawowa:
Śniadanie: Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami z kardamonem 100g (7), pasta jajeczna z koprem 80g (9,10), ser gouda 50g (7), sałata masłowa 20g, chleb pszenno-żytni 2 kromki, masło 20g (7), herbata 200ml
Obiad:
Krem ze szparagów 450 ml(7,9)
Łazanki z kapustą i kiełbasą podwawelską 400 g(1,3)
Kompot
Kolacja: Winerki wieprzowo-drobiowe (1,7,9,), ogórek 50g, pomidory z oliwą z oliwek 70g, ketchup 30g, masło 20g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2200 kcal, Białko: 150 g, Tłuszcze: 80 g, Węglowodany: 230 g
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami z kardamonem 100g (7), pasta jajeczna z koprem 80g (9,10), ser gouda 50g (7) sałata masłowa 20g, chleb pszenno-żytni 2 kromki, masło 20g (7), herbata 200ml
Obiad:
Krem ze szparagów 450 ml(7,9)
Penne z dynią, cukinią i brokułami 350 g(7)
Kompot
Kolacja: Winerki wieprzowo-drobiowe (1,7,9), ogórek 50g, pomidory z oliwą z oliwek 70g, ketchup 30g, masło 20g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2136 kcal, Białko: 134 g, Tłuszcze: 93 g, Węglowodany: 201 g
Piątek 26.04.2024
Dieta podstawowa:
Śniadanie: Szynka drobiowa 50g (11), pasztet pieczony 50g (9,10), masło 20 g, ogórek 50 g, pomidor 50g, bułka pszenna (1), herbata 200ml
Obiad:
Zupa szpinakowa z ziemniakami 450 ml(7,9)
Ziemniaki puree 150 g(7)
Gulasz wegetariański z soczewicą 150 g(1,9)
Buraczki zasmażane 150 g(7)
Kompot
Kolacja: Kurczak w galarecie 100g (7,9), ser edamski 50g, sałata masłowa 20g, chleb pszenny 2 kromki (1), herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2205 kcal, Białko: 93 g, Tłuszcze: 100 g, Węglowodany: 237 g
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Szynka drobiowa 50g (11), pasztet pieczony 50g (9,10), masło 20 g, ogórek 50 g, pomidor 50g, bułka pszenna (1), herbata 200ml
Obiad:
Zupa szpinakowa z ziemniakami 450 ml(7,9)
Naleśniki z twarożkiem waniliowym ,sosem truskawkowym i borówkami 450 g(1,3,7)
Kompot
Kolacja: Kurczak w galarecie 100g (7,9), ser edamski 50g, sałata masłowa 20g, chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2197kcal, Białko: 78 g, Tłuszcze: 94 g, Węglowodany: 270 g
Sobota 27.04.2024
Dieta podstawowa:
Śniadanie: Kiełbasa biała 100g (6,9,10), pomidor 50g, sałata masłowa 2 liście, ketchup 20g, masło 20g (7), bułka grahamka (1), herbata 200ml
Obiad:
Zupa minestrone 450 ml(7,9)
Kluski śląskie 150 g(1,3)
Karczek wolno pieczony w sosie pieczeniowym 140 g(1,7)
Pomidory z koprem i jogurtem naturalnym 150 g(7)
Kompot
Kolacja: Sałatka warzywna z pieczonych warzyw 100g(7,9), ser gouda 50g (7), sałata masłowa 2 liście, chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2374 kcal, Białko: 102 g, Tłuszcze: 94 g, Węglowodany: 280 g
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Kiełbasa biała 100g (6,9,10), pomidor 50g, sałata masłowa 2 liście, ketchup 20g, masło 20g (7), bułka grahamka (1), herbata 200ml
Obiad:
Zupa minestrone 450ml (7,9)
Kopytka z sosem śmietankowym i owocami 300g (1,3,7)
Kompot
Kolacja: Sałatka warzywna z pieczonych warzyw 100g(7,9), ser gouda 50g (7), sałata masłowa 2 liście, chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2414 kcal, Białko: 102 g, Tłuszcze: 90 g, Węglowodany: 299 g
Niedziela 28.04.2024
Dieta podstawowa:
Śniadanie: Pasta z tuńczyka 40g (4,9), ser Edamski 40g (7), ogórek 50g, grahamka (1), herbata 200ml
Obiad:
Bulion wołowo-drobiowy z makaronem 450 ml(1,3,9)
Ziemniaki puree 150 g(7)
Kotlet schabowy 120 g(1,3,7)
Marchew duszona z groszkiem 150 g(1,7)
Kolacja: Twarożek wiejski z rzodkiewką i szczypiorem(7) 120g ogórek 50g, ser emmentaler 50 g,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2454 kcal, Białko: 82 g, Tłuszcze: 102 g, Węglowodany: 303 g
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Pasta z tuńczyka 40g (4,9), ser Edamski 40g (7), ogórek 50g, bułka grahamka (1), herbata 200ml
Obiad:
Bulion wołowo – drobiowy z makaronem 450 ml(1,3,9)
Kasza jęczmienna 150 g(1)
Kotlety z kalafiora 200 g
Sos cukiniowy 50 g (1),(7)
Marchew duszona z groszkiem 150 g(1,7)
Kompot
Kolacja: Twarożek wiejski z rzodkiewką i szczypiorem(7) 120g ogórek 50g, ser emmentaler 50 g,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml
Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2485 kcal, Białko: 107 g, Tłuszcze: 97g, Węglowodany: 301 g