Menu dla pacjentów – Dobry posiłek w szpitalu

Uprzejmie informujemy, że Szpital św. Łukasza w Bolesławcu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Archiwum posiłków:

 

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI link do alergenów

Menu dla pacjentów 11.01.- 20.01.2025:

Aktualne menu: link do menu

SOBOTA 11.01

Dieta podstawowa – Śniadanie
Bułka pszenna 100 g(1a,1d)  Masło 20 g(7)  Szynka wieprzowa 80 g(1a,3,7,9)  Pomidor 50 g  Herbata czarna

Dieta podstawowa – Obiad
Barszcz ukraiński 450 ml(7,9)  Kasza jęczmienna 150 g(1a)  Bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym 150 g(1a,7,9)  Kapusta czerwona na ciepło 150 g(7)  Kompot wiśniowy 200 ml

Dieta podstawowa – Kolacja
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Sałatka ziemniaczana z kiełbasą podwawelską 100 g (3,7,9)  Ogórek 50 g  Masło 20g(7)  Herbata owocowa

NIEDZIELA 12.01

Dieta podstawowa – Śniadanie
Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100 g(1a) ,(7),  Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d)  Masło 20 g(7)  Szynka drobiowa 60g(7)  Pomidor 50 g  Herbata czarna

Dieta podstawowa – Obiad
Bulion drobiowo-wołowy 450 ml(1a,7,9)  Ziemniaki gotowane 150 g  Gulasz drobiowy z cukinią 150 g(1a,9)  Fasolka szparagowa z bułką tartą(1a,7)  Kompot malinowy 200 ml

PONIEDZIAŁEK 13.01

Dieta podstawowa – Śniadanie
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Twarożek waniliowy 100 g  Marmolada wieloowocowa 30 g(11)  Kawa zbożowa (7)

Dieta podstawowa – Obiad
Zupa kalafiorowa 450 ml(7,9)  Ziemniaki gotowane z koprem 150 g  Kotlet drobiowy 100 g(1a,3)  Surówka z buraczków 150 g  Kompot truskawkowy 200 ml

Dieta podstawowa – Kolacja
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Paprykarz szczeciński 80 g(3,4,7)  Serek topiony 20 g(7,9)  Sałata lodowa  Herbata owocowa

WTOREK 14.01.

Dieta podstawowa – Śniadanie
Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami 100 g(7)  Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Kiełbaski śląskie 100 g  Ketchup 40 g  Ogórek 50g  Herbata z pomarańczą

Dieta podstawowa – Obiad
Żurek z białą kiełbasą 450 ml(1a,6,7,9)  Racuchy z jabłkami i sosem waniliowym 300 g(1a,3,7)  Kompot z owoców leśnych 200 ml

WTOREK 15.01.

Dieta podstawowa – Śniadanie

Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Ser Gouda 50 g(7)  Pasta jajeczna (3,7)  Pomidor 50 g  Herbata z hibiskusem

Dieta podstawowa – Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem 450 ml(1a,7,9)  Ziemniaki gotowane 150 g  Karkówka wolnopieczona w sosie chrzanowym 150 g(1a,7,9)  Surówka żydowska 150 g  Kompot jabłkowy 200 ml

Dieta podstawowa – Kolacja

Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Szynka wieprzowa gotowana 80 g(6,9,10)  Ogórek 50 g  Herbata czarna

 

WTOREK 16.01.

Dieta podstawowa – Śniadanie
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d)  Masło 20 g(7)  Ser Gouda 50 g(7)  Szynka wieprzowa gotowana 50 g(1a,7,9)  Rzodkiewka tarta 50g  Kawa zbożowa (7)

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj.1a – pszenica, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut, 1b – jęczmień, 1c- owies, 1d – żyto, 1e – orkisz, orkisz zielony, 1f- pszenżyto (odmiany hybrydowe pszenicy oraz żyta) 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy, tj 8a – migdały, 8b – laskowe, 8c – włoskie, 8d – nerkowca, 8e – pekan, 8f – brazylijskie, 8g – pistacjowe, 8h – makadamia 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne.