Menu dla pacjentów – Dobry posiłek w szpitalu

Uprzejmie informujemy, że Szpital św. Łukasza w Bolesławcu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Archiwum posiłków:

 

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI link do alergenów

Menu dla pacjentów 20.05.- 26.05.2024:

Aktualne menu: link do menu

Poniedziałek  20.05.2024 r.:

Dieta podstawowa:
Śniadanie: Wędlina drobiowa  (1,6,9,),sałata masłowa, pomidor 50 g, masło 20 g (7),bułka pszenna (1),herbata 200 ml

Obiad:
Zupa kalafiorowa 450 ml(7,9)
Kasza gryczana 150 g(1)
Karczek wolnopieczony w sosie chrzanowym 140 g(1,7,9)
Surówka z ogórka kiszonego 150 g
Kompot 200 ml

Kolacja: Ser topiony 50 g (7),jajko gotowane,ogórek 50g ,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2230 kcal, Białko: 105,79 g, Tłuszcze: 126 g, Węglowodany: 174 g

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych :
Śniadanie: Wędlina drobiowa (1,6,9),sałata masłowa, pomidor 50 g, masło 20 g (7),bułka pszenna (1),herbata 200 ml

 

Obiad:
Zupa kalafiorowa 450 ml(7,9)
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 200 g (1,3,7)
Surówka z marchewki 150g
Kompot 200 ml

 

Kolacja: Ser topiony 50 g (7),jajko gotowane,ogórek 50g ,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml

Podsumowanie wartości odżywczych:Energia: 1853 kcal, Białko: 89 g, Tłuszcze: 103 g, Węglowodany: 151 g

Wtorek  21.05.2024

Dieta podstawowa:
Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100g (1,7),Szynka drobiowa 60g (9,10), pomidor 40g, chleb pszenny (1), masło 20g (7g), herbata 200g

 

Obiad:
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 450 ml(7,9)
Ziemniaki puree z koprem 150 g(7)
Gulasz drobiowy z cukinią 150 g(1,7,9)
Ogórek konserwowy 120 g
Kompot 200 ml

 

Kolacja:  Kiełbaski śląskie 100g (6,9), Musztarda 20g, Pomidor 50g, Masło 20g, Bułka grahamka (1), Herbata 200ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2600 kcal, Białko: 125 g, Tłuszcze 121 g, Węglowodany: 256 g

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:

Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100g (1,7), Szynka wieprzowa 60g (9,10), pomidor 40g, chleb graham (1), masło 20 g (7g), herbata 200g

 

Obiad:
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 450 ml(7,9)
Pierogi z truskawkami i sosem jogurtowym 350 g(1,3,7)
Kompot 200ml

 

Kolacja: Kiełbaski śląskie  (6,9), Musztarda 20g,Pomidor 50g, Masło 20g, Bułka grahamka (1), Herbata 200ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 1798 kcal, Białko: 133 g, Tłuszcze: 62 g, Węglowodany: 192 g

 

Środa 22.05.2024

Dieta podstawowa:
Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi z konfiturą ze śliwek 100g (1),(7) Szynka z indyka 70g (7), ogórek 50g, rzodkiewka 2szt, bułka pszenna (1), masło 20g (7), herbata 200ml

 

Obiad:
Zupa kartoflana ze szparagami 450 ml(7,9)
Kopytka z indykiem w sosie pieczeniowym 300 g(1,3,7,9)
Surówka z selera z porem 150 g(7)
Kompot 200 ml

 

Kolacja: Dżem brzoskwiniowy 50g(11),twarożek waniliowy 80 g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),masło 20 g (7),herbata 200 ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2278 kcal, Białko: 75 g, Tłuszcze: 83 g, Węglowodany: 320 g

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi z konfiturą ze śliwek 100g (1),(7) Szynka z indyka 70g (7), ogórek 50g, rzodkiewka 2szt, bułka pszenna (1), masło 20g (7), herbata 200ml

 

 

Obiad:
Zupa kartoflana ze szparagami 450 ml(7,9)
Placki z kaszy jaglanej w sosie szpinakowym 200 g (1,3,7)
Surówka z selera z porem 150 g(7)
Kompot

 

 

Kolacja: Dżem brzoskwiniowy 50g(11),twarożek waniliowy 80 g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),masło 20 g (7),herbata 200 ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 1899 kcal, Białko: 58 g, Tłuszcze: 59,68 g, Węglowodany: 297 g

Czwartek 23.05.2024

Dieta podstawowa:
Śniadanie: Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami z kardamonem 100g (7), pasta jajeczna z koprem 80g (9,10), ser gouda 50g (7), sałata masłowa 20g, chleb pszenno-żytni 2 kromki, masło 20g (7), herbata 200ml

 

 

Obiad:
Barszcz ukraiński 450 ml(7,9)
Ziemniaki puree 150 g
Kotlet wieprzowy w sosie koperkowym 140 g(1,3,7)
Surówka z młodej kapusty 150 g
Kompot 200 ml

 

 

Kolacja: Winerki wieprzowo-drobiowe (1,7,9,), ogórek 50g, pomidory z oliwą z oliwek 70g, ketchup 30g, masło 20g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2254 kcal, Białko: 92 g, Tłuszcze: 78 g, Węglowodany: 293 g

 

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:
Śniadanie: Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami z kardamonem 100g (7), pasta jajeczna z koprem 80g (9,10), ser gouda 50g (7) sałata masłowa 20g, chleb pszenno-żytni 2 kromki, masło 20g (7), herbata 200ml

 

 

Obiad:
Barszcz ukraiński 450 ml(7,9)
Penne z dynią, cukinią i brokułami 350 g(7)
Kompot

 

 

 

Kolacja: Winerki wieprzowo-drobiowe (1,7,9), ogórek 50g, pomidory z oliwą z oliwek 70g, ketchup 30g, masło 20g (7), chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 1875 kcal, Białko: 75 g, Tłuszcze: 55 g, Węglowodany: 270 g

Piątek 24.05.2024

Dieta podstawowa:
Śniadanie:  Pasztet pieczony 50g (9,10), masło 20 g, ogórek 50 g, pomidor 50g, bułka pszenna (1), herbata 200ml

 

 

Obiad:
Zupa szpinakowa 450 ml(7,9)
Ziemniaki puree 150 g(7)
Udo z kurczaka pieczone 150 g(1,3,7)
Mizeria 150 g(7)
Kompot 200 ml

 

Kolacja: Kurczak w galarecie 100g (7,9), ser edamski 50g, sałata masłowa 20g, chleb pszenny 2 kromki (1), herbata 200ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2177 kcal, Białko: 150 g, Tłuszcze: 85 g, Węglowodany: 216 g

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:

Śniadanie: Pasztet pieczony 50g (9,10), masło 20 g, ogórek 50 g, pomidor 50g, bułka pszenna (1), herbata 200ml

 

 

Obiad:
Zupa szpinakowa 450 ml(7,9)
Pierogi ruskie z kwaśną śmietaną 400 g(1,3,7)
Ogórek kiszony 100 g
Kompot

 

 

Kolacja: Kurczak w galarecie 100g (7,9), ser edamski 50g, sałata masłowa 20g, chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml

 

 

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 1798 kcal, Białko: 133 g, Tłuszcze: 62 g, Węglowodany: 192 g

 

Sobota 25.05.2024

Dieta podstawowa:
Śniadanie: Kiełbasa biała 100g (6,9,10), pomidor 50g, sałata masłowa 2 liście, ketchup 20g, masło 20g (7), bułka grahamka (1), herbata 200ml

 

Obiad:
Zupa ogórkowa 450 ml(7,9)
Naleśniki z twarożkiem waniliowym i truskawkami 400 g(1,3,7)
Kompot 200 ml

 

Kolacja: Sałatka warzywna z pieczonych warzyw 100g(7,9), ser gouda 50g (7), sałata masłowa 2 liście, chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2157  kcal, Białko: 68 g, Tłuszcze: 72 g, Węglowodany: 329 g

 

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:

Śniadanie: Kiełbasa biała 100g (6,9,10), pomidor 50g, sałata masłowa 2 liście, ketchup 20g, masło 20g (7), bułka grahamka (1), herbata 200ml

Obiad:
Zupa ogórkowa 450ml (7,9)
Kopytka z sosem śmietankowym i owocami 300g (1,3,7)
Kompot

 

Kolacja: Sałatka warzywna z pieczonych warzyw 100g(7,9), ser gouda 50g (7), sałata masłowa 2 liście, chleb pszenno-żytni 2 kromki (1), herbata 200ml

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 1876 kcal, Białko: 97 g, Tłuszcze: 72 g, Węglowodany: 221 g

 

Niedziela 26.05.2024

Dieta podstawowa:

Śniadanie: Pasta z tuńczyka 40g (4,9), ser Edamski 40g (7), ogórek 50g, grahamka (1), herbata 200ml

 

 

Obiad:
Rosół  drobiowo-wołowy  z makaronem i marchewką 450 ml(1,3,9)
Ziemniaki gotowane z koprem 150 g
Kotlet schabowy 140 g(1,3,7)
Surówka z marchewki  150 g(7)
Kompot 200 ml

Kolacja: Twarożek wiejski z rzodkiewką i szczypiorem(7) 120g ogórek 50g, ser emmentaler 50 g,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 2336 kcal, Białko: 95 g, Tłuszcze: 82 g, Węglowodany: 240 g

 

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych:

Śniadanie: Pasta z tuńczyka 40g (4,9), ser Edamski 40g (7), ogórek 50g, bułka grahamka (1), herbata 200ml

 

Obiad:
Rosół drobiowo-wołowy z makaronem i marchewką 450 ml(1,3,9)
Kasza jęczmienna 150 g(1)
Kotlety z kalafiora 200 g
Sos cukiniowy 50 g (1),(7)
Surówka z marchewki 150 g(7)
Kompot

 

Kolacja: Twarożek wiejski z rzodkiewką i szczypiorem(7) 120g ogórek 50g, ser emmentaler 50 g,masło 20 g (7),chleb pszenno-żytni 2 kromki (1),herbata 200 ml

Podsumowanie wartości odżywczych: Energia: 1800 kcal, Białko: 91 g, Tłuszcze: 75 g, Węglowodany: 200 g