Menu dla pacjentów – Dobry posiłek w szpitalu
Uprzejmie informujemy, że Szpital św. Łukasza w Bolesławcu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Archiwum posiłków:
- 2024 archiwum
- Menu dla pacjentów 01.01.- 10.01.2025 link do menu
- Menu dla pacjentów 11.01.- 20.01.2025 link do menu
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI link do alergenów
Menu dla pacjentów 11.01.- 20.01.2025:
Aktualne menu: link do menu
SOBOTA 11.01
Dieta podstawowa – Śniadanie
Bułka pszenna 100 g(1a,1d) Masło 20 g(7) Szynka wieprzowa 80 g(1a,3,7,9) Pomidor 50 g Herbata czarna
Dieta podstawowa – Obiad
Barszcz ukraiński 450 ml(7,9) Kasza jęczmienna 150 g(1a) Bitki wieprzowe w sosie pieczeniowym 150 g(1a,7,9) Kapusta czerwona na ciepło 150 g(7) Kompot wiśniowy 200 ml
Dieta podstawowa – Kolacja
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Sałatka ziemniaczana z kiełbasą podwawelską 100 g (3,7,9) Ogórek 50 g Masło 20g(7) Herbata owocowa
NIEDZIELA 12.01
Dieta podstawowa – Śniadanie
Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100 g(1a) ,(7), Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d) Masło 20 g(7) Szynka drobiowa 60g(7) Pomidor 50 g Herbata czarna
Dieta podstawowa – Obiad
Bulion drobiowo-wołowy 450 ml(1a,7,9) Ziemniaki gotowane 150 g Gulasz drobiowy z cukinią 150 g(1a,9) Fasolka szparagowa z bułką tartą(1a,7) Kompot malinowy 200 ml
PONIEDZIAŁEK 13.01
Dieta podstawowa – Śniadanie
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Twarożek waniliowy 100 g Marmolada wieloowocowa 30 g(11) Kawa zbożowa (7)
Dieta podstawowa – Obiad
Zupa kalafiorowa 450 ml(7,9) Ziemniaki gotowane z koprem 150 g Kotlet drobiowy 100 g(1a,3) Surówka z buraczków 150 g Kompot truskawkowy 200 ml
Dieta podstawowa – Kolacja
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Paprykarz szczeciński 80 g(3,4,7) Serek topiony 20 g(7,9) Sałata lodowa Herbata owocowa
WTOREK 14.01.
Dieta podstawowa – Śniadanie
Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami 100 g(7) Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Kiełbaski śląskie 100 g Ketchup 40 g Ogórek 50g Herbata z pomarańczą
Dieta podstawowa – Obiad
Żurek z białą kiełbasą 450 ml(1a,6,7,9) Racuchy z jabłkami i sosem waniliowym 300 g(1a,3,7) Kompot z owoców leśnych 200 ml
WTOREK 15.01.
Dieta podstawowa – Śniadanie
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Ser Gouda 50 g(7) Pasta jajeczna (3,7) Pomidor 50 g Herbata z hibiskusem
Dieta podstawowa – Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem 450 ml(1a,7,9) Ziemniaki gotowane 150 g Karkówka wolnopieczona w sosie chrzanowym 150 g(1a,7,9) Surówka żydowska 150 g Kompot jabłkowy 200 ml
Dieta podstawowa – Kolacja
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Szynka wieprzowa gotowana 80 g(6,9,10) Ogórek 50 g Herbata czarna
WTOREK 16.01.
Dieta podstawowa – Śniadanie
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d) Masło 20 g(7) Ser Gouda 50 g(7) Szynka wieprzowa gotowana 50 g(1a,7,9) Rzodkiewka tarta 50g Kawa zbożowa (7)
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj.1a – pszenica, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut, 1b – jęczmień, 1c- owies, 1d – żyto, 1e – orkisz, orkisz zielony, 1f- pszenżyto (odmiany hybrydowe pszenicy oraz żyta) 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy, tj 8a – migdały, 8b – laskowe, 8c – włoskie, 8d – nerkowca, 8e – pekan, 8f – brazylijskie, 8g – pistacjowe, 8h – makadamia 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne.