Menu dla pacjentów – Dobry posiłek w szpitalu
Uprzejmie informujemy, że Szpital św. Łukasza w Bolesławcu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Archiwum posiłków:
- 2024 archiwum
- Menu dla pacjentów 01.01.- 10.01.2025 link do menu
- Menu dla pacjentów 11.01.- 20.01.2025 link do menu
- Menu dla pacjentów 21.01.- 30.01.2025 link do menu
- Menu dla pacjentów 31.01.- 09.02.01.2025 link do menu
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI link do alergenów
Menu dla pacjentów 31.01.- 09.02.01.2025
Aktualne menu:
PIĄTEK – 31.01.2025
Śniadanie – Dieta podstawowa
Bułka pszenna 100 g(1) Masło 20 g(7) Szynka wieprzowa 80 g(1,7,9) Pomidor 50 g Kawa zbożowa (7)
Obiad – Dieta podstawowa
Zupa meksykańska 450 ml(7,9) Ziemniaki gotowane z koprem 150 g(7) Pulpety z dorsza w sosie koperkowym 150 g (1a,3,4,7) Surówka z kiszonej kapusty 150g Kompot wiśniowy 200 ml
Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Pasta z tuńczyka 60 g(1a,3,4,7) Dżem truskawkowy 20 g Herbata czarna z cytryną
SOBOTA – 01.02.2025
Śniadanie – Dieta podstawowa
Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100 g (1c),(7), Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d) Masło 20 g(7) Ser Gouda 40g(7) Pomidor 50 g Herbata czarna
Obiad – Dieta podstawowa
Zupa ziemniaczana 450 ml(7,9) Kasza jęczmienna 150 g(1a) Gulasz drobiowy z pieczarkami 150 g(1a,7,9) Fasolka szparagowa z bułką tartą 150 g(1a) Kompot malinowy 200 ml
NIEDZIELA – 02.02.2025
Śniadanie – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Twarożek waniliowy 100 g Marmolada wieloowocowa 30 g(11) Kawa zbożowa (7
Obiad – Dieta podstawowa
Rosół wołowo-drobiowy z makaronem 450 ml(1a,9) Ziemniaki gotowane 150 g Kotlet schabowy 100 g(1a,3,7) Sałata lodowa ze śmietaną i szczypiorem 150 g(7) Kompot truskawkowy 200 ml
Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Paprykarz szczeciński 80 g(3,4,7) Serek topiony 20 g(7,9) Sałata lodowa Herbata owocowa
PONIEDZIAŁEK – 03.02.2025
Śniadanie – Dieta podstawowa
Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami 100 g(7) Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Kiełbaski śląskie 100 g Ketchup 40 g Ogórek 50g Herbata z pomarańczą
Obiad – Dieta podstawowa
Barszcz ukraiński 450 ml (7,9) Racuchy z jabłkami i sosem waniliowym 300 g(1a,3,7) Kompot z owoców leśnych 200 ml
Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych
Barszcz ukraiński 450 ml (7,9) Penne z dynią, cukinią i brokułami 350 g(1a,3,7) Kompot 200 ml
Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Pieczeń rzymska 60 g(7,9) Ogórek zielony 50 g Marmolada wieloowocowa 20 g(11) Herbata czarna
WTOREK – 04.02.2025
Śniadanie – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Ser Gouda 50 g(7) Pasta jajeczna (3,7) Pomidor 50 g Herbata z hibiskusem
Obiad – Dieta podstawowa
Zupa brokułowa 450 ml (7,9) Ziemniaki gotowane 150 g Karkówka wolnopieczona w sosie pieczeniowym 150 g(1a,7,9) Surówka z selera 150 g(7) Kompot jabłkowy 200 ml
Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych
Zupa brokułowa 450 ml (7,9) Kotlety z kalafiora 200 g (1a,3) Sos cukiniowy 50 g (1a),(7) Pomidory ze śmietaną 150 g(7) Kompot 200 ml
Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d) Masło 20 g(7) Szynka wieprzowa gotowana 80 g(6,9,10) Ogórek 50 g Herbata czarna
ŚRODA – 05.02.2025
Śniadanie – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d) Masło 20 g(7) Ser Gouda 50 g(7) Szynka wieprzowa gotowana 50 g(1a,7,9) Rzodkiewka tarta 50g Kawa zbożowa (7)
Obiad – Dieta Podstawowa
Zupa ogórkowa 450 ml(7,9) Makaron w sosie beszamelowym z kurczakiem brokułem i cukinią 350 g(1a,7) Kompot truskawkowy 200 ml
Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych
Zupa ogórkowa 450 ml(7,9) Naleśniki z twarożkiem waniliowym ,sosem truskawkowym i borówkami 450 g(1a,3,7) Kompot 200 ml
CZWARTEK – 06.02.2025
Śniadanie – Dieta podstawowa
Bułka typu „graham” 100 g(1a) Masło 20 g(7) Kiełbasa biała 100 g(1,6,9) Ćwikła z chrzanem 40 g(7) Pomidor 50g Kakao(7)
Obiad – Dieta podstawowa
Zupa dyniowa z ziemniakami 450 ml (7,9) Kasza gryczana 150 g Kotlet mielony w sosie chrzanowym 150 g(1a,3,7,9) Surówka z kapusty pekińskiej 150g Kompot malinowy 200 ml
Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych
Zupa dyniowa z ziemniakami 450 ml (7,9) Kopytka z sosem śmietankowym i owocami 300 g(1a,3,7) Kompot 200 ml
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj.:
1a – pszenica, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut,
1b – jęczmień,
1c- owies,
1d – żyto,
1e – orkisz, orkisz zielony,
1f- pszenżyto (odmiany hybrydowe pszenicy oraz żyta)
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj.:
8a – migdały,
8b – laskowe,
8c – włoskie,
8d – nerkowca,
8e – pekan,
8f – brazylijskie,
8g – pistacjowe,
8h – makadamia
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.