Menu dla pacjentów – Dobry posiłek w szpitalu

Uprzejmie informujemy, że Szpital św. Łukasza w Bolesławcu przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Archiwum posiłków:

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI link do alergenów

Menu dla pacjentów 31.01.- 09.02.01.2025

Aktualne menu:

PIĄTEK – 31.01.2025

Śniadanie – Dieta podstawowa 
Bułka pszenna 100 g(1)  Masło 20 g(7)  Szynka wieprzowa 80 g(1,7,9)  Pomidor 50 g  Kawa zbożowa (7)

Obiad – Dieta podstawowa
Zupa meksykańska 450 ml(7,9)  Ziemniaki gotowane z koprem 150 g(7)  Pulpety z dorsza w sosie koperkowym 150 g (1a,3,4,7)  Surówka z kiszonej kapusty 150g  Kompot wiśniowy 200 ml

Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Pasta z tuńczyka 60 g(1a,3,4,7)  Dżem truskawkowy 20 g  Herbata czarna z cytryną

SOBOTA – 01.02.2025

Śniadanie – Dieta podstawowa
Płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym 100 g (1c),(7),  Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d)  Masło 20 g(7)  Ser Gouda 40g(7)  Pomidor 50 g  Herbata czarna

Obiad  – Dieta podstawowa
Zupa ziemniaczana 450 ml(7,9)  Kasza jęczmienna 150 g(1a)  Gulasz drobiowy z pieczarkami 150 g(1a,7,9)  Fasolka szparagowa z bułką tartą 150 g(1a)  Kompot malinowy 200 ml

NIEDZIELA – 02.02.2025

Śniadanie – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Twarożek waniliowy 100 g  Marmolada wieloowocowa 30 g(11)  Kawa zbożowa (7

Obiad – Dieta podstawowa
Rosół wołowo-drobiowy z makaronem 450 ml(1a,9)  Ziemniaki gotowane 150 g  Kotlet schabowy 100 g(1a,3,7)  Sałata lodowa ze śmietaną i szczypiorem 150 g(7)  Kompot truskawkowy 200 ml

Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Paprykarz szczeciński 80 g(3,4,7)  Serek topiony 20 g(7,9)  Sałata lodowa  Herbata owocowa

PONIEDZIAŁEK – 03.02.2025

Śniadanie – Dieta podstawowa
Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami 100 g(7)  Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Kiełbaski śląskie 100 g  Ketchup 40 g  Ogórek 50g  Herbata z pomarańczą

Obiad – Dieta podstawowa
Barszcz ukraiński 450 ml (7,9)  Racuchy z jabłkami i sosem waniliowym 300 g(1a,3,7)  Kompot z owoców leśnych 200 ml

Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych
Barszcz ukraiński 450 ml (7,9)  Penne z dynią, cukinią i brokułami 350 g(1a,3,7)  Kompot 200 ml

Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Pieczeń rzymska 60 g(7,9)  Ogórek zielony 50 g  Marmolada wieloowocowa 20 g(11)  Herbata czarna

WTOREK – 04.02.2025

Śniadanie – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Ser Gouda 50 g(7)  Pasta jajeczna (3,7)  Pomidor 50 g  Herbata z hibiskusem

Obiad – Dieta podstawowa
Zupa brokułowa 450 ml (7,9)  Ziemniaki gotowane 150 g  Karkówka wolnopieczona w sosie pieczeniowym 150 g(1a,7,9)  Surówka z selera 150 g(7)  Kompot jabłkowy 200 ml

Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych
Zupa brokułowa 450 ml (7,9)  Kotlety z kalafiora 200 g (1a,3)  Sos cukiniowy 50 g (1a),(7)  Pomidory ze śmietaną 150 g(7)  Kompot 200 ml

 

Kolacja – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a, 1d)  Masło 20 g(7)  Szynka wieprzowa gotowana 80 g(6,9,10)  Ogórek 50 g  Herbata czarna

ŚRODA – 05.02.2025

Śniadanie – Dieta podstawowa
Chleb pszenno-żytni 100 g(1a,1d)  Masło 20 g(7)  Ser Gouda 50 g(7)  Szynka wieprzowa gotowana 50 g(1a,7,9)  Rzodkiewka tarta 50g  Kawa zbożowa (7)

Obiad – Dieta Podstawowa

Zupa ogórkowa 450 ml(7,9)  Makaron w sosie beszamelowym z kurczakiem brokułem i cukinią 350 g(1a,7)  Kompot truskawkowy 200 ml

Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych

Zupa ogórkowa 450 ml(7,9)  Naleśniki z twarożkiem waniliowym ,sosem truskawkowym i borówkami 450 g(1a,3,7)  Kompot 200 ml

CZWARTEK – 06.02.2025

Śniadanie – Dieta podstawowa
Bułka typu „graham” 100 g(1a)  Masło 20 g(7)  Kiełbasa biała 100 g(1,6,9)  Ćwikła z chrzanem 40 g(7)  Pomidor 50g  Kakao(7)

Obiad – Dieta podstawowa
Zupa dyniowa z ziemniakami 450 ml (7,9)  Kasza gryczana 150 g  Kotlet mielony w sosie chrzanowym 150 g(1a,3,7,9)  Surówka z kapusty pekińskiej 150g  Kompot malinowy 200 ml


Obiad – Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów nasyconych
Zupa dyniowa z ziemniakami 450 ml (7,9)  Kopytka z sosem śmietankowym i owocami 300 g(1a,3,7)  Kompot 200 ml

 

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj.:
1a – pszenica, pszenica samopsza, pszenica płaskurka, pszenica kamut,
1b – jęczmień,
1c- owies,
1d – żyto,
1e – orkisz, orkisz zielony,
1f- pszenżyto (odmiany hybrydowe pszenicy oraz żyta)
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj.:
8a – migdały,
8b – laskowe,
8c – włoskie,
8d – nerkowca,
8e – pekan,
8f – brazylijskie,
8g – pistacjowe,
8h – makadamia
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.